Pilvipalvelut Azure 08.08.2023

Tarkistuslista Azure-ympäristön kehitykseen ja hinnoittelun hallintaan

Microsoft Azure on cloud-ratkaisu, jonka optimointi ja kustannusten hallinta vaatii jatkuvaa seurantaa. Pilviympäristön hyödyt voivat olla organisaatiollesi selkeät, mutta Azuren kehitystyö silti monimutkaista. Tämä Azure-tarkistuslista kokoaa yhteen ajankohtaiset vinkit ja resurssit IT-johdon tarpeisiin. 

Microsoft Azure on laajasti organisaatioiden käytössä. Suunnitteluvaiheesta on siirrytty erityisesti käytön optimointiin ja kulujen hallintaan. Noudattamalla parhaita käytäntöjä ja strategioita voit saavuttaa vähemmällä enemmän. Tässä on joitakin avainalueita, joihin kannattaa keskittyä.

Azure Resources – resurssien seuranta ja hallinta: 

 • Käytä oikean kokoisia resursseja. Varmista, että käytät Azure-resursseja, jotka ovat oikean kokoisia tarpeisiisi. Liian suuret resurssit maksavat liikaa, kun taas liian pienet resurssit eivät pysty vastaamaan tarpeisiisi.
 • Seuraa jatkuvasti Azure-resurssejasi Azure Monitoringin, Azure Log Analyticsin tai kolmannen osapuolen seurantatyökalujen avulla saadaksesi tietoa niiden suorituskyvystä, käytöstä ja mahdollisista pullonkauloista.
 • Käytä automaatiota. Azure tarjoaa useita automaatiotyökaluja, joita voit käyttää resurssien koon optimoimiseen ja kustannuksien alentamiseen. Voit esimerkiksi käyttää automaatiota resurssien käynnistämiseen ja sammuttamiseen tarpeen mukaan, tai resurssien skaalaamiseen ylöspäin ja alaspäin tarpeen mukaan.
 • Ota käyttöön automaattinen skaalaus (autoscaling) optimoidaksesi resurssien käyttämää kapasiteettia dynaamisesti työkuormituksen mukaan.
 • Tarkista resurssien käyttö säännöllisesti varmistaaksesi, että ne vastaavat sovelluksesi vaatimuksia.

Azure Pricing – hinnoittelun ja kulujen hallinta: 

 • Käytä Azure Cost Management -kustannustenhallintatyökalua. Azure Cost Management -työkalu auttaa sinua seuraamaan Azure-kustannuksiasi ja tunnistamaan mahdollisuudet säästää rahaa. Voit käyttää työkalua resurssien käytön visualisoimiseen, kustannuksien ennustamiseen ja kustannuksien raportointiin.
 • Suunnittele resurssiryhmät (resource group) ja merkinnät (tagit), jotka tekevät eri kustannusyksiköiden tilivelvollisuudesta ilmeisen.
 • Azure Advisor on Azuren palvelu, joka tarjoaa suosituksia resurssien optimoimiseksi luotettavuuden, turvallisuuden, suorituskyvyn, kustannusten ja operatiivisen toiminnan kannalta. Hyödynnä Azure Advisoria tunnistaaksesi kustannussäästömahdollisuuksia, kuten käyttämättömiä tai vajaakäyttöisiä resursseja.
 • Käytä Azure Hybrid Benefitiä. Azure Hybrid Benefit on Azuren palvelu, joka auttaa vähentämään kustannuksia, kun siirrät olemassa olevia lisenssejäsi Azureen. Se tarjoaa hyvityksen olemassa olevien Windows Server- ja SQL Server -lisenssien käytöstä Azuressa.

Azure Hybrid Benefit on käytettävissä seuraaville lisenssityypeille:

 • Windows Server Datacenter
 • Windows Server Standard
 • SQL Server Enterprise
 • SQL Server Standard.

Hyödynnä Azure Reservations- tai Spot Instances -toimintoja optimoidaksesi pitkän aikavälin tai ennustettavissa olevien työkuormien kustannuksien minimointi.

Azure Automation ja Infrastructure as a code (IaC):

 • Ota käyttöön Infrastructure as Code (IaC) käyttämällä Azure Resource Manager (ARM) -malleja tai työkaluja, kuten Azure Terraform.
 • Terraform on avoimen lähdekoodin infrastruktuurinhallintatyökalu, jota käytetään Azure-, AWS-, Google Cloud-, Oracle Cloud- tai paikallisten resurssien määrittämiseen ja hallinnointiin. Se on konfiguraatiotiedostopohjainen työkalu, joka käyttää HashiCorpin Terraform-koodia resurssien määrittämiseen.
 • Terraform mahdollistaa infrastruktuurin hallinnan koodina, mikä mahdollistaa prosessien automatisoinnin. Voit luoda, päivittää ja poistaa Azure-resursseja toistettavasti ja ennustettavasti.
 • Terraformin avulla voit määrittää ja hallita Azure-resursseja, kuten virtuaalikoneita, tallennustiloja, verkkoja ja tietokantoja. Voit käyttää Terraformia määrittääksesi Azure-resursseja paikallisesti tai pilvessä.

Azure-ympäristösi mukautetut tarpeet:

Optimointi on jatkuva prosessi. Arvioi Azure-ympäristösi säännöllisesti, seuraa suorituskykyä ja käytä asianmukaisia optimointeja varmistaaksesi tehokkaan resurssien käytön, kustannussäästöt ja optimaalisen sovellusten suorituskyvyn.

Mikäli koet tarvitsevasi tukea Azuren optimoinnissa, seuraavat vaihtoehdot kannattaa pitää mielessä:

 • Asiantunteva arkkitehti voi arvioida kustannusoptimointimahdollisuudet ja antaa suosituksia muutoksista yli- tai aliallokoituihin resursseihin.
 • Kolmannen osapuolen työkalut tarjoavat näkyvyyden monipilviympäristöön.

 


Azure Live -videosarjassa pureuduimme Azuren hyödyntämiseen, migraatioon sekä hallintaan. Katso tallenteet:

Sujuvasti Azure-pilveen

Azure-ympäristön hallinta 101

Kehitä Azure-ympäristösi kesäkuntoon ja ymmärrä kustannukset

 

Aiheeseen liittyvää