Advania rakentaa IT-laitteiden uudelleenkäyttöön keskittyvän laitoksen Ruotsiin
Laitteet Vastuullisuus 25.10.2023

Advania rakentaa IT-laitteiden uudelleenkäyttöön keskittyvän laitoksen Ruotsiin

Kysyntä IT-laitteiden kierrätykselle on ollut kasvussa jo pitkän aikaa, ja Advania haluaa vastata asiakkaidensa tarpeisiin IT-laitteiden uudelleenkäyttöön keskittyneellä laitoksella. Hankkeen tavoitteena on helpottaa IT-alan isoa jätehuolto-ongelmaa. Laitoksen tärkeimpänä tehtävänä on korjata ja kunnostaa käytetyt IT-laitteet toimivaan kuntoon ennen niiden uudelleentuloa markkinoille.

”Tämä hanke alleviivaa konsernimme sitoumusta vastuulliseen toimintaan ja IT-alan vastuulliseen resurssienhallintaan”, sanoo Advania Groupin toimitusjohtaja Hege Støre.

Hän näkee, että IT-alalla merkittävä jäteongelma on sivuutettu pitkään.

IT-laitteiden kierrätyslaitos rakennetaan Ruotsin Enköpingiin. Laitos toimii Advanian IT-laitteiden talteenotto- ja uudelleenkokoamiskeskuksena, joka pystyy kunnostamaan jopa miljoona IT-laitetta vuodessa.

Laitoksen rakennustyöt alkavat marraskuussa 2023 ja tilojen on suunniteltu valmistuvan joulukuuhun 2024 mennessä.

Korkeat vastuullisuusvaatimukset

Laitos noudattaa korkeita kestävän kehityksen standardeja, joiden tavoitteena on kansainvälisen ympäristösertifikaatin BREEAM-SE Excellent-taso sekä ruotsalaisen NollC02-standardin vaatimusten täyttäminen. Rakennus saa voimansa aurinkoenergialla, ja siinä on maalämpö sekä passiivinen jäähdytys.

"Olemme erittäin ylpeitä voidessamme kantaa entistä suuremman vastuun kestävästä IT:stä pidentämällä IT-laitteiden käyttöikää. Tämä on strateginen aloite, joka on suunniteltu täyttämään kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteemme ja luomaan entistä vankempi kiertotalousjärjestelmä IT-laitteille”, Støre sanoo.

Elektroniikkajäte on yksi maailman nopeimmin kasvavista jätevirroista. Suurin ympäristövaikutus monille IT-tuotteille syntyy valmistuksen aikana. Näin ollen jokainen kierrätetty tietokone ja IT-laite hyödyttää sekä yrityksiä että ympäristöä.

Lukuja elektronisten laitteiden kierrätyksestä

  • Elektroniikkalaitteiden maailmanlaajuisen jätteen määrän ennustetaan olevan 75 miljoonaa tonnia vuonna 2030. Vuonna 2014 määrä oli 44 miljoonaa tonnia.
  • Maailmanlaajuisesti vain 17 % elektronisista laitteista kierrätetään asianmukaisesti. Arvokkaat kierrätettävät materiaalit, kuten kulta, hopea, kupari ja platina, heitetään usein pois sen sijaan, että ne otettaisiin talteen, ja niiden arvoksi arvioidaan 57 miljardia Yhdysvaltain dollaria (2019).
  • Kannettavan tietokoneen uudelleenkäyttö uuden ostamisen sijaan voi säästää yli 200 kg kasvihuonekaasupäästöjä. Vastaavasti tietokoneen näytön uudelleenkäyttö voi säästää yli 500 kg kasvihuonekaasupäästöjä.

Lähteet:

United Institute for Training and Research: The Global E-waste Monitor 2020 – Quantities, Flows, and Circular Economy Potential

IVL Swedish Environmental Research, Product Databases: Environmental Benefits of Reuse

Lisätiedot:

Hege Støre, CEO at Advania Group
+47 90142548
hege.store@advania.com

Eva-Lotta Jonsvik, Marketing Director at Advania
+46 761 40 01 37
evalotta.jonsvik@advania.com

www.advania.com


Katso myös:

IT-laitteiden kierrätyksen tehostaminen: aloita näin (ruotsiksi)

Aiheeseen liittyvää